top of page

Vadstenas frisörsalong sedan år 1932  

Vadstenas frisörsalong har en 

historia som sträcker sig enda från år 1932 och framåt. Många jubileum har firats genom åren och salongens grundare blev utsedd till kunglig hovfrisör. Idag heter salongen Noomies och drivs med samma omtanke och yrkespassion som de

tidigare ägarna.    

Frisörsalong vid rådhustorget i vadstena i kvällsljus

Tuves frisörsalong i kvällsljust sett från gågatan vid rådhustorget i vadstena år 1992.

Här har hår och skägg klippts genom tiderna

Frisörsalongen vid Rådhustorget i Vadstena har en lång historia bakom sig som börjar redan år 1932 då Tuve Carlsson och Helge Ekholm grundade Tuves frisörsalong. Ett år senare tillträdde Mary Carlsson som ägare för Tuves frisörsalong och ersatte Helge Ekholm. Tillsammans drev Mary och Tuve salongen och hade som mest 14 anställda. De hade ett utbud av olika behandlingar som hårklippning, skägg vård och permanent.  Bland de anställda fanns dam och herr frisörer samt tvålpojkar som tvålade in herrarnas skägg innan de skulle rakas med rakkniv. Vid den här tiden var det vanligt att gå till frisören en gång i veckan för att få sitt hår eller skägg tvättat. Frisörerna hade speciella arbetskläder och var klädda i vita rockar. 

Foto från år 1948 på frisörerna Tuve Carlsin, Bengt Nilson, Sture Fredriksson och Åke Stolt och tvålpojken Per Andersson

Bilden är tagen år 1948  under en paus i arbetet vid salongens bakgård. Från vänster står frisörmästare Tuve Carlson, tvålpojken Per Andersson, frisörerna Bengt Nilsson, Sture Fredriksson och Åke Stolt.

Tuves salonger tänkte för framtiden

Björn Tuvesson, herrfrisör men är nu nybliven damfrisör. Klipper håret på en kund.

Björn Tuvesson, tidigare herrfrisör är nu nybliven damfrisör. 

Under Tuve Carlsson och Marys Carlssons ägandeskap hade de omkring 25 lärlingar som de utbildade till frisörer.

När deras söner Björn och Håkan Tuvesson var 16 år började även de intressera sig för frisöryrket. Bröderna valde att gå som lärlingar hos deras föräldrar och efter fyra års praktik fortsatte de sedan att arbeta på frisörsalongen. 

Förr i tiden var frisörerna utbildade till antingen herr eller damfrisör. Att som frisör

klippa både dam och herr var alltså mycket ovanligt. Men intresset om att bredda sina kunskaper och utveckla sin kompetens för att kunna klippa både dam och herr växte bland frisörer runt om i landet. 

Och vid Elsa Brändströms skola i Linköping anordnade KomVuX i samarbete med Svenska frisörföreningen en kompletteringsutbildning för de frisörer som ville bredda sin kompetens. Frisörer från Motala, Skänninge, Mjölby och Ödeshög med flera deltog. Från Vadstena var herrfrisörerna Björn Tuveson och Kjerstin Lundin först ut med att gå den nystartade kompletteringsutbildningen.   

 Vadstenas första och enda Kungliga hovfrisör

Tuves frisörsalong hade genom åren många trogna kunder som återkom regelbundet för att klippa eller raka sig. En av de kunder som stack ut lite extra var prins Eugén som under sommarhalvåret återkommande tillbringade sin lediga tid i Vadstena. Prins Eugén var prins av Sverige och Norge, och yngste son till Kung Oscar II, hertig av Östergötland. Prins Eugén var en konstnärssjäl som älskade att avbilda naturen med sina akvarellfärger. Under sina vistelser i Vadstena bodde prins Eugén på Örtagården. Och han gick regelbundet och klippte sig på Tuves frisörsalong hos herrfrisör Tuve Carlsson. År 1959  fick Tuve Carlson ta emot den fina utmärkelsen som kunglig hovfrisör. Han fortsatte sitt arbete fram till sin död och avled vid 83 års ålder. Tuve var verksam som frisör i 68 år och är att betrakta som en av sveriges äldsta frisörer.

Prins_Eugen, Svenskt porträttgalleri

Prins Eugén (1865 - 1947) Prins av Sverige och Norge. Son till Kung Oscar den II  och drottning Sofia av Nassau. 

Tuve Carlsson fick pris som kunglig hovfrisör av Gustaf VI Adolf. Mary Carlsson och dönerna Björn tuvesson och håkan tuvesson på bild i vadstena frisörsalong

Tuves Carsson blev utnämnd som kunglig hovfrisör av Gustaf VI Adolf. Mary carlsson och sönerna  Björn (vänster)och håkan tuvesson (höger) visar upp utmärkelsebeviset. och ett fotografi på bortgångna Tuve Carlsson.

Klippning för 60 kronor när Tuves i Vadstena firade 60 års jubileum

Det har blivit många jubileum för tuves frisörsalong sedan starten år 1932. Ett av dem ägde rum i oktober år 1992 då salongen firade 60 års jubileum. Under söndagen den 25 oktober köade människor i alla åldrar utanför salongen för att ta del av olika jubileumserbjudanden. Det mest eftertraktade erbjudandet var hårklippning för 60 kronor. 

Vadstena frisörsalong. folk väntar utanför salongen i rådhustorget i vastena för att klippa sitt hår. 60 års jubileum i vadstena

salongen firar 60 årsjubileum år 1992.  Folk köar utanför frisörsalongen vid Rådhustorget i Vadstena.

Hårsalongens skyltfönster vid rådhustorget i vadstena, bra priser på hårprodukter och klippning.

salongens vänstra skyltfönster med generösa jubileumserbjudanden.

Hårklippning till bra pris,  salongen visar hårprodukter till ett bra pris i skyltfönstret vid vadstena torg

salongens högra skylfönster under 60 års jubileumet  

Mary Carlsson klipper håret på en kund på salongen i vadstena

Vadstenas äldsta damfrisör

Bilden är tagen från 60 års jubileumet som ägde rum år 1992. Mary klipper en kund och är då 77 år med 53 års erfarenhet av frisöryrket. Mary fortsatte att driva salongen fram till 1996 då hon var 83 år. Mary var då en av de äldsta dam frisörerna i Sverige. Bröderna Björn Tuvesson och Håkan Tuvesson övertog sedan frisörsalongen vid Rådhustorget i Vadstena och fortsatte att driva salongen under deras fortsatta yrkesliv.

Mary Carlsson 77 år och 53 år som frisör.

Håkan och Björn tuvesson tar över salongen och fortsätter att klippa hår och skägg i vadstena

Håkan tuvesson till höger och björn tuvesson till vänster i bild. De tar här över salongen efter sin Mor mary.

Tuves salonger blir Tuves Hårglädje

I september 2011 efter hela 79 år som ett familjeföretag lämnar bröderna Björn och Håkan Tuvesson över nycklarna till frisörerna Noomie Eriksson och Linda Sjöström. De har fått förtroendet att fortsätta driva vidare frisörverksamheten i Tuves lokaler under namnet Tuves hårglädje. Noomie Eriksson och Linda Sjöström som sedan tidigare drivit Franzens hårglädje i Motala är båda erfarna frisörer som älskar sitt yrke. Noomie och Linda har sedan länge drömt om att driva en egen frisörsalong och när Franzens skulle säljas tog de tillfället i akt att förverkliga den.

 

 

År 2008 tog de tillsammans över hårsalongen Franzéns i Motala. För att bevara anorna från 1944-talet då salongen startades av Curt Franzen behöll de namnet Franzens och la sedan till hårglädje. Samma beslut fattades vid namnvalet av Tuves som fick namnet Tuves hårglädje.

Frisörerna Noomie eriksson och linda sjöström från franzens hårglädje tar över hårsalongen i vadstena

Tuves byter ägare efter 79 år som familjeföretag

Franzens hårglädje och Tuves hårglädje blir självständiga 

Noomie och Linda har efter drygt tio år av partnerskap och ägare av de båda hårsalongerna valt att stå på egna ben.  Under hösten 2018 blev Linda Sjöström ensam ägare av Franzéns hårglädje i Motala. Medans Noomie Eriksson fortsätter att driva frisörsalongen i Vadstena i egen regi.  

 

 

Tuves byter namn till Noomies salong

noomieslogga.png

Ett namnbyte för tuves hårglädje sker då Fransens hårglädje har förtur till namnet hårglädje.  Eftersom salongens namn var Tuves salonger efter sin grundare har Noomie Eriksson döpt om salongen till Noomies salong för att hålla kvar i grundtanken om att hårsalongens namn speglar vad ägaren heter.

Noomie ser ett långsiktigt ägandeskap 

Både Vadstena och frisörsalongen ligger Noomie Eriksson varmt om hjärtat och hon ser fram emot ett långsiktigt företagande likt den som Tuve, Mary och deras söner hade.

IMG_4573.jpeg
bottom of page